Archive for Term: Cătălin Tzetze Rădulescu

Cătălin Tzetze Rădulescu
Cătălin Tzetze Rădulescu

Cătălin Tzetze Rădulescu


“Învăţ permanent, şi cu cât înţeleg mai mult,

cu atât îmi dau seama că nu ştiu aproape nimic…“

 

Artistul Cătălin Tzetze Rădulescu adoptă o atitudine de deschidere care conduce la un nivel avansat de explorare a domeniului artelor. Nu se teme să acceseze zone necunoscute, cum nici nu refulează în angoase dacă nu şi-a atins scopul. Îl ajută mult muzica.

         

RAF: Cătălin, suntem atât de încântați că eşti alături de noi. Te-am cunoscut, “desculţ” fiind și însoţit de un instrument magic, tulnicul. Ascultându-te, atunci şi acolo, parcă nu a fost cântare, ci, mai degrabă, o “viersuire”, o glăsuire a bucuriei şi a dorului din sufletul omului. Este adevărat că meşterii spun că tulnicul cel mai bun, cu cel mai tulburător şi frumos „glas”, este cel care  „te seacă la inimă”?

         

Cătălin: Sunt meşteri din vechea generaţie care susţin că acest instrument, prin vibraţia sa melodică, poate vindeca şi anumite boli.

         

RAF: Cătălin, să lăsăm deoparte tulnicul, eşti un artist cu multiple veleități: artă vizuală, restaurare, muzică blues, muzică tradițională. Vorbeşte-ne despre pictura ta, aceasta “seacă la inimă” sau “vindecă”?

         

Cătălin: Despre relaţia mea cu pictura îmi este destul de greu să vorbesc. Îmi este mult mai lesne să o arăt. O simt un fel de „acasă”, pentru că este dătătoare de tihnă şi este sălaş pentru suflet. Respect truda maeştrilor care, de-a lungul timpului, de la primele semne rupestre şi până în ziua de astăzi, i-au dat sens, splendoare şi măreţie. Învăț permanent, şi cu cât înţeleg mai mult, cu atât îmi dau seama că nu ştiu aproape nimic. Nu cred că v-am răspuns întrebării, dar este bine așa…

         

RAF: În analiza seriei de lucrări listate în galeria noastră, remarc că modul discursului tău pictural se transformă.

         

Cătălin: Mă simt ca „peştele în apă”, abordând toate tehnicile pe care le-am studiat în trecut, ori cele pe care singur le-am inventat. Poate cu alt prilej voi enumera câteva dintre ele. Ceea ce pot mărturisi acum este că există o culoare anume, inventată de mine, pe care mi-o prepar singur şi care este prezentă în aproape toate lucrările mele. Da, sunt un pictor asumat, dar activitatea mea este mai puțin intensă decât mi-aş dori, din cauza lipsei timpului şi a condiţiilor. Lucrările se vând foarte greu în această perioadă, iar realitatea asta mă obligă să rup brutal din timpul pe care l-aş petrece în atelier, în favoarea altor activităţi care să-mi asigure traiul demn. Cu tragedia asta se confruntă majoritatea artiştilor, la nivel global. Cât despre transformare şi flexibilitate în abordare, se poate observa, dacă sunt privite cu atenţie lucrările mele, că eu sunt deseori foarte greu recognoscibil, în multe dintre ele. Îmi place să schimb tot timpul ceva. Îmi place să trec brusc de la pictură, la grafică, ori la instalaţie. Nu mă regăsesc într-o singură manieră de lucru.

 

“cele mai importante dintre lucrările mele

mi s-au înfăţişat iniţial în vis (…)”

 

O ultimă mărturisire ar fi că cele mai importante dintre lucrările mele mi s-au înfaţişat iniţial în vis. Forma finală în care am reuşit să le aştern pe pânză a fost, de fiecare dată, mult sub ceea ce aş fi dorit să exprim. Deci, multe dintre temele pe care le-am abordat sunt de inspiraţie onirică.

         

RAF: Prin excelenţă, nu este o fugă de real, ci o invadare a lui prin intermediul visului. Creaţiile tale nu mizează, în ciuda importanţei visului, pe reconstituirea acestora după trezire. Ele sunt un gest studiat şi lucid. Îţi mulţumim, Cătălin! Bine ai venit în RAF!

Afișez toate cele 12 rezultate

preloader