Archive for Term: Clay Play - artă ceramică contemporană

Clay Play - artă ceramică contemporană
Clay Play - artă ceramică contemporană

Clay Play - artă ceramică contemporană


EXPERIMENTĂM BUCURIA CREAŢIEI ȘI INVĂŢĂM SĂ NE CONECTĂM CU MOMENTUL PREZENT…

CREAȚII UNICAT

 

Pentru a lucra lutul nu iți trebuie ochii, ci trebuie doar să îl simți. Ce poate fi mai frumos? ”, declară Raluca Udriste, în timp ce frământa lutul rece și umed, încercând să se împrietenească cu el.

 

Dacă ți se întâmplă să ajungi prin centrul Bucureștilor, fă cumva și treci pragul atelierului de creație Clay Play – artă ceramică contemporană. Te vor întâmpina două doamne vesele, creative, cu mult lipici la copii, Gabriela Hobeanu și Raluca Udriste. Este un loc magic, unde se modelează visele, asta citești pe toți pereții atelierului.

 

RAF: cum ați ajuns să lucrați în lut? 

 

Gabriela Hobeanu: Om. Mamă de Ana. Vis. Veselie. Zâmbet. Cu lipici la copii. Timp de 4 ani m-am perindat, din loc în loc, cu materialele după mine și am ținut ateliere, din pasiune pentru modelarea lutului.  Apoi a apărut Clay Play, finanțat cu fonduri europene. Este locul unde au pășit oameni frumoși, locul unde am pus suflet și care este pentru mine acasă. Este locul unde, cu mic cu mare, ne modelăm visele.

 

Raluca Udriste: Acum mulți ani (vreo 10 la număr) am hotărât să fac ceea ce îmi place, ceea ce îmi doresc. Și a ieșit joaca cu lutul. De fapt, joaca cu copiii și nu numai. Să te joci înseamnă să descoperi. Să descoperi înseamnă să înveți. Asta am facut în ultimii ani, m-am jucat, am învățat, am experimentat.

 

RAF: de ce lut și de ce olărit?

 

Lutul este Pamânt. Pamântul trăiește, respiră. Lutul te învață să fi prezent și, dacă iți simte prezența, te lasă să îi vezi tot Universul,  modelându-l cu mâinile, simțindu-l la roata de olărit. Pentru a lucra lutul nu iți trebuie ochii, ci trebuie doar să îl simți. Ce poate fi mai frumos? De ce olărit? Pentru că este meșteșugul care îți pune toate simțurile la un loc. Te intrigă, te dezamăgeste, te face fericit și mândru. Te face să fi conștient de ceea ce creezi, de ceea ce faci. Îți modelează visele.

 

RAF: care este profesia voastră de bază?

 

Gabriela Hobeanu: La bază sunt Psiholog, cu acreditare în Coaching, asta după ce am urmat vreo 4 ani visul tatlăui meu, chimia. Ceea ce vreau, mai presus decât orice, este să aduc valoare în viața copilului meu și a copiilor în general, să fiu lângă ei, în drumul lor către Infinit.

Raluca Udriste: La bază sunt tehnician cadastru – topograf! Chiar sună complicat și oricum nu am profesat niciodată :))) Așa este când iți alegi o profesie doar așa, să fie. Am mai trecut printr-o profesie de referent în trezoreria statului, apoi librar de editură. În toată aceasta perioadă de salturi și încercări profesionale, am lăsat aripile să crească și să prind curajul de a face ceramică, lasând mâinile să lucreze imaginația sau invers.

 

RAF: când ați deschis atelierul?

 

Clay Play, așa cum arată astăzi, este deschis de Gabriela Hobeanu, în urmă cu 6 ani. A pornit de la un vis. De fapt, totul a pornit de la un vis, pentru care, atunci când crezi cu adevărat în el, tot Universul complotează. Acest vis, devenit Clay Play, este un proiect finanțat cu fonduri europene. Clay Play este locul unde au pășit oameni frumoși, locul unde am pus suflet și care este pentru noi acasă. Este Locul unde, cu mic cu mare, ne modelăm visele.

 

RAF: prin ce vă distingeți de alți ceramiști?

 

Noi, împreună, avem curajul de a experimenta. Ne distingem prin culoare, formă, deschidere pentru a învăța zi de zi.

 

RAF: cum definiți conceptul Clay Play?

 

Piesele Clay Play sunt creații unicat sau în serie mică. De ce așa? Pentru că de la o piesă la alta, atât forma, cât și culoarea și povestea din spate  pot să difere, cu voie sau fără voie. Mai mult, Clay Play a dezvoltat un program de educație non-formală prin arta pentru copii, cu vârste cuprinse între 3 si 99+ ani. Mergem cu atelierele noastre de pictură pe ceramică, de olărit și de modelaj în școli, licee, grădinițe, petreceri private, team building-uri, în corporații.  Aproape peste tot unde suntem chemați. Ne place să împărtășim din ceea ce noi știm să facem și o facem cu drag.

 

RAF: care este piesa unicat care vă reprezintă cel mai mult, care are cea mai frumoasă poveste?

 

Pfff…este foarte greu să vorbim despre o piesă anume, care să ne reprezinte. Fiecare etapă de dezvoltare a noastră este diferită. Sunt, totuși, câteva creații de care ne amintim cu drag:) și care ne-au rămas în suflet.

 

RAF: o scurtă descriere a procesului la Play Clay

 

Lucrul cu ceramica este un proces care te face să înveți răbdarea, renunțarea, reinventarea. Cei trei “R”.  Începe cu bucata de lut, pe care o simți în mâini rece, umedă și pe care o frămânți, până te împrietenești cu ea. Apoi continui prin a o modela cu mâinile sau la roata de olărit, ridicând un vas, și vezi cum îmblânzești  bucata de lut. Apoi îl deschizi, îl ridici, îi dai formă, îl finisezi. După ce ai ajuns la final, bucata de lut iți pune răbdarea la încercare, prin a lăsa vasul să se usuce. Uscarea durează de la câteva ore la câteva zile, în funcție de grosimea, mărimea, condițiile de umiditate din încăpere. Odată ce uscarea s-a finalizat, intră la o primă ardere, arderea biscuite la temp. între 750-900 grade. Cuptorul îl putem deschide numai când temperatura din interior ajunge la cel putin 100 grade, deci poate dura încă vreo 2 zile. Răbdare. După prima ardere, urmează decorarea cu pigmenți sau glazuri pe orb. Da, zic bine. Asta înseamnă că dacă vrei să pui culoarea roșie, să spunem, roșul în cutie are culoarea crem.  Decorarea fiind finalizată, urmează o a doua ardere, la temperaturi de peste 1020 grade, în funcție de efectele pe care vrei să le obții. Buun, la a doua ardere, deschiderea cuptorului o faci după vreo trei zile. Când deschizi cuptorul, poți găsi culoare-spectacol sau chix total. Dar, una din cele mai bune modalități de invățare este greșeala. Așa se întâmplă creșterea.

 

Afișez 1–12 din 83 de rezultate

preloader