Archive for Term: Maria Filipescu

Maria Filipescu
Maria Filipescu

Maria Filipescu


design@mariafilipescu.com

designer de bijuterie cu ambiţii profesorale

art jewelry

 

Maria ignoră lumea, nimic din ceea ce aşteaptă lumea nu o preocupă.

Maria propune valenţe estetice noi în bijuteria de autor.

 

RAF: Maria, am să te întreb, în mod direct, cum reuşeşti să iţi menţii doza de pasiune pentru propriile idei?

 

Maria: Bijuteria este pasiunea mea de o viață, îmi curge prin vene, mă animă, mă definește, așa că perseverența mea derivă din pasiune. Perseverenţa a devenit instrument în concretizarea ideilor.

 

RAF: De unde vine această bucurie de a lucra cu forme şi detalii?

 

Maria: În opinia mea, bijuteria este prin definiție un detaliu într-un ansamblu și e nevoie de “conținut” pentru a-și spune povestea. Forma și detaliul se susțin reciproc, se potențează, iar acest “dialog” fin pe mine mă hrănește.

 

RAF: Descopăr o dorinţă maximă de a comunica cu publicul, de a răspunde nevoii femeii sofisticate prin propuneri îndrăzneţe, cu doză maximizată de noutate și originalitate.

 

Maria: Sunt foarte receptivă la nevoile purtătorului de bijuterie, relația este una personală, eu trec prin filtrul personal toate sugestiile, preferințele și le concretizez într-o piesă ce are amprenta mea creativă, dar și vibe-ul celui ce o poartă.

 

“Îmi place să experimentez, fiecare colecție are altă abordare,

de la concept, stil, la rezolvarea tehnică, poate asta este semnătura mea.”

 

RAF: Din spaţiul public am cules o informaţie preţioasă şi anume aceea că reuşeşti să oferi părţii creative din tine o latura antreprenorială, dar și una profesorală. Pentru un designer independent în spirit, cum se dezvoltă acest parcurs îmbinat?

 

Maria: Am primit cu bucurie provocarea predării cursului de bijuterie, am descoperit că îmi oferă multe satisfacții și activează în mine valențele pragmatice, pe care le-am antrenat prea puțin de-a lungul timpului.

 

RAF: Întorcându-mă la bijuteria unicat, iţi mărturisesc că bijuteriile care îmi atrag atenţia nu sunt cele discrete, ci dimpotrivă, cele neobişnuite, mari, impunătoare, colorate, arhitecturale, surprinzătoare.  De cele mai multe ori, este piesă unicat şi nici o “altă femeie din oraș” nu poate să poarte una la fel. Purtarea ei implică o doză de extravaganţă şi excentricitate, dar şi de mult curaj. Este bijuteria creată de tine un joc de imaginaţie şi creativitate, care conduce la experienţe neaşteptate?  

 

Maria: Experiențe neașteptate, ce frumos! Da, eu asta îmi doresc, despre asta este vorba, bijuteria are un parcurs complex, de la sâmburele conceptual, emoția ideii până la realizarea efectivă, cu tot procesul tehnologic. Sunt multe ”ingrediente” într-o bijuterie, și da, ai imaginație și creativitate, dar ai tot spectrul de emoții care te poartă pe tărâmuri neașteptate.

 

RAF: Cum defineşti tu bijuteria contemporană, dincolo de simpla percepție vizuală?

 

Maria: Bijuteria contemporană este o specie stilistică ce oferă foarte multă libertate de creație designerului. Dincolo de vizual este concept, este emoție, este meserie, muncă și multe altele. Bijuteria contemporană este emoție, este catharsis!

 

RAF: Care sunt elementele de autenticitate din creaţiile tale?

 

Maria: Îmi place să experimentez, fiecare colecție are altă abordare, de la concept, stil, la rezolvarea tehnică, poate asta este semnătura mea.

 

RAF: Am convingerea că scopul principal al creării unei bijuterii nu este de a face femeia modernă să strălucească, cum nici nu poate fi explorarea infinitelor posibilităţi de a o purta. Miza ta nu este aceea de a crea ceva drăguţ, șarmant sau atractiv. Bijuteria de autor este în afara unei convenţii, creează noi ritualuri. Ca designer experimentat, vrei să îi dai un scop în sine, vrei să demonstrezi altceva?

 

Maria: Eu am format artistic, mi-am hrănit latura aceasta din fragedă pruncie. Pentru mine, bijuteria este un “instrument” de exprimare artistică, este o sculptură aplicată care spune o poveste.

 

RAF: Putem vorbi de o industrie creativă calificată în România, cu  recunoaştere  în afara ţării?

 

Maria: Bijuteria contemporană a fost multă vreme o nișă destul de îngustă, dar în ultimii ani a câștigat recunoaștere, inclusiv internațională, iar acum se organizează multe expoziții și târguri. Publicul este din ce în ce mai elevat și există cerere crescută pentru bijuteria de autor.

 

RAF: Ne poti vorbi despre latura experimentală a bijuteriei contemporane?

 

Maria: Bijuteria contemporană este prin definiție experiment. Are un spectru larg de interpretare și foarte puține reguli în realizarea ei. Este un instrument de exprimare artistică ce poate lua forme dintre cele mai surprinzătoare. Bijuteria contemporană este în primul rând idee și apoi materie, este o experiență, o vibrație.

 

RAF: Dă-mi un singur motiv pentru care aş cumpara bijuteria by designer Maria Filipescu?

 

Maria: Cumpărarea unei bijuterii de autor nu este o simplă tranzacție, este o alegere ce implică emoție. Deși nu se răspunde cu o întrebare, îndrăznesc totuși analogia… ce motive ai să cumperi o pictură, o sculptură?

 

RAF: Bine ai venit in RAF, Maria! Eşti un motiv suplimentar de a nu fi cuminţi, ci de a îndrăzni! Gratitudine!

 

Despre artist:

2014- 2016 – Participare – Inhorgenta – Munchen, Tranoi – Paris;

2013- Expoziție personală “Vogue” – Zurich- Elvetia;

2012 – Expoziție personală ”Anorganic” – Moir Design Concept;

2011 – Expoziție personală „Bounds” – Shades Lounge2010 – Participare „Avanpremiere”, „Soiree de la Mode”, Pasarela”- Bucuresti;

2010 – Expoziție personală „Literalis”- L’Armoire Concept Store2010 – Participare „Pret-a-Porter”- Paris 2009-2015 – Participare „Autor”;

2009 – Expoziție personală „Androgyn”- Showroom Suzuki;

2008 – Expoziție personală „Cronos”- Galeria Montage;

2006 – Realizarea accesoriilor în prezentarea „Coma” by DS&D – Iași RFW;

2005 – Realizarea bijuteriilor în spectacolul „Metamorfoze”;

2004 – Expoziție lucrări de artă plastică – TNB; Participare „Artele Focului”;

2002 – 2003 – Colaborare trupa de teatru „Catharsis” (scenografie/costume/accesorii) – „Titanic Vals”, „O Scrisoare Pierdută”;  Participare salonul de plastica „Morpho” edițiile 1 si 2;

2000 – Prezentare creație vestimentară (interpretare costum transhumanță) – „Sala Radio”; Prezentare creație vestimentară (colecția transhumanță) – „Muzeul Țăranului Român”;

1999 – Prezentare în cadrul spectacolului „Eclipasa” de la Mangalia; Prezentare creație vestimentară (interpretare costum Renaștere) – Palatul Mogosoaia; Prezentare creație vestimentară (interpretare costum baroc) – Centrul Cultural Maghiar;

1998 – Participare „Balul Cațavencu” cu colecția “J de Jilava”.

Studii:

Universitatea Națională de Arte – București – sticlă/metal, 2004

Liceul de Arta “Nicolae Tonitza”- București – design vestimentar, 2000

septembrie 2021

Afișez toate cele 6 rezultate

preloader